PIERNIK BARBAKAN


  • Przygotowanie: 1 H 20 MIN
  • Trudność: WYMAGA PRACY
  • Wykorzystane Krakuski: Barbakanki


Składniki deseru:

  • Krakuski Barbakanki – 150 g,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 250 ml mleka,
  • 3 jaja,
  • 200 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 50 g posiekanych rodzynek,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 500 g powideł śliwkowych,
  • 50 g cukru pudru.

Przygotowanie ciasta:

  1. Rozpuść masło w rondelku.
  2. Wsyp kakao i przyprawy do piernika.
  3. Dodaj miód, orzechy i rodzynki.
  4. Dokładnie wymieszaj.
  5. W misce wymieszaj mleko i jajka.
  6. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
  7. Wsyp cukier i sodę.
  8. Przelej masę i zmieszaj wszystko.
  9. Całość wlej do formy wyłożonej papierem.
  10. Piecz 35-40 min w 180 stopniach.
  11. Po ostudzeniu przekrój piernik.
  12. Dolną część posmaruj powidłami i przełóż Barbakankami.
  13. Ponownie posmaruj powidłami.
  14. Złóż piernik w jedną część całość.
  15. Wierzch posmaruj powidłami.
  16. Udekoruj Barbakankami i posyp cukrem pudrem.