TRUSKAWKOWA TARTA PETIT BEURRE


  • Przygotowanie: 1 GODZINA
  • Trudność: PROSTY
  • Wykorzystane Krakuski: Petit Beurre


Składniki:

SPÓD:

  • Krakuski Petit Beurre – 220 g
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • KREM:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki z limonki
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 500 g truskawek

Przygotowanie:

  1. Zblenduj Krakuski Petit Beurre
  2. Dodaj roztopione masło oraz cukier puder
  3. Dokładnie wymieszaj
  4. Posmaruj formę masłem
  5. Wyłóż spód tarty
  6. Piecz 15 min w temperaturze 180 stopni
  7. Do mascarpone dodaj miętę
  8. Zetrzyj skórkę z limonki
  9. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy
  10. Wymieszaj
  11. Śmietankę ubij na sztywno
  12. Delikatnie wymieszaj z mascarpone
  13. Truskawki pokrój w plasterki
  14. Wyłóż masę na upieczony i ostudzony spód
  15. Udekoruj tartę truskawkami i liśćmi mięty